Teljesítményelemzés

Az egyes félidőket vagy edzésgyakorlatokat a „periódusok” segítségével tudja elemezni. A diagramok nagyszerűen mutatják a kiválasztott periódusok közti különbségeket. A „volumen és intenzitás” tábla segítségével könnyen áttekinthető és elemezhető, hogy az edzés mekkora belső (sprintek, gyorsulások stb.) és külső (távolság, időtartam stb.) megterhelést jelentett az egyes játékosok számára. A legördülő listában 7 mennyiségi és 6 intenzitási mutató közül válogathat.

 

 

 

 

S

Szakaszonkénti összehasonlítás – játékelemzés

Ebben a nézetben áttekintheti a játékosok hőtérképeit és az egyes félidőkre vonatkozó legfontosabb adatokat. A dátum, a periódus és a játékos a hasonló elnevezésű gombra kattintva választható ki. Ezen a felületen azonnal ellenőrizheti, hogy a játékos milyen fizikai teljesítményt nyújtott az egyes félidők alatt, illetve történt-e teljesítménycsökkenés a második félidőben.

.

Csapattagok összehasonlítása

A „csapat összehasonlítása” nézetben megtekintheti a kiválasztott csapat összes játékosának adatait. A „játékos lista” alatt létrehozhat csapatokat vagy csoportokat, és itt lehet szerkeszteni a már meglévőket is. Az összehasonlítás a kiválasztott teljesítménymutatók alapján történhet, a játékosok pedig a legjobbtól a leggyengébbig rangsorolhatók. Az idővonal megmutatja a játékosok terhelését az adott napra, hétre, hónapra vagy egy tetszőlegesen kijelölt időszakra vonatkozóan.

.

Játékos összehasonlítás

Tetszés szerint kijelölheti az összehasonlításra kijelölt játékosokat és az edzésszakaszt,  és kiválaszthatja a naptárból a megfelelő edzés vagy mérkőzés adatait. Ebben a nézetben összevetheti az azonos poszton játszó játékosok teljesítményét, vagy megnézheti ugyanazon játékos két különböző mérkőzésen, vagy az első és második félidőben nyújtott teljesítményét.

.

Csapatteljesítmény elemzése

Kétféle nézőpontból elemezheti a csapat teljesítményét. Az „egyszerű nézet”-ben egy mérés (edzés vagy mérkőzés) értékeit vetheti össze egymással, az „összetett nézet” pedig több mérés eredményét mutatja. A felső diagramban látható a rövid távú elemzés: a csapat által nyújtott teljesítmény az egyes edzésszakaszokon vagy mérkőzés félidőkön belüli bontásban. Az összetett nézet pedig a hosszú távú teljesítmény értékelést szolgálja, ahol a kiválasztott nap, hét, hónap vagy szezon adatai jeleníthetők meg, tetszőleges időtartam beállítással. Tízféle paraméter alapján készíthet összehasonlítást, és sorba rendezheti a játékosok értékeit a legmagasabbtól a legalacsonyabb felé haladva. Minden adat megjeleníthető a mérkőzésteljesítmény %-ában is. Egyébként ez a legjobb módszer a játékosokat ért terhelés mérésére, mind a mérkőzések, mind az edzések során.

.

Teljesítményelemzés 5 perces bontásban

A részletesebb elemzés érdekében a teljes mérkőzés 5 perces szakaszokra bontva is áttekinthető. A diagram szemléletesen mutatja, hogy mennyire következetesen játszott a sportoló a mérkőzés során, hogyan osztotta be az erejét, és mennyire fáradt el a mérkőzés végére. Az elemzés 10 paraméter és a periódusok alapján szűrhető, és mindegyik változatról  grafikus riportot is készíthet pdf-ben.

.

Szezonális elemzés

A teljes szezonon átívelő elemzésben a játékosok összes, valaha szinkronizált adatai közül válogathat. Miután kijelölte az elemezni kívánt játékost, választhat tíz teljesítménymutató közül, nézhető azokat edzés/mérkőzés és  félidők/szakaszok szerinti bontásban,  és beállíthat  heti, havi vagy teljes szezon szerinti nézetet is.

.

Akut : krónikus terhelési arány

A Playertek Team szoftver az „Akut : Krónikus Terhelés”-t használja a sérülés kockázatának méréséhez. Ez egy széles körben elterjedt kockázatbecslő módszer, amely egy terhelési arányszámot számol ki az előző hét nap (akut terhelés) és az előző 28 nappal (krónikus terhelés) arányításával.

Az A : K terhelés arány bármely teljesítménymutató alapján meghatározható. Ha például az összes megtett távot szeretné összehasonlítási alapnak használni, akkor az akut terhelés kiszámításához az elemző program az aktuális napon és az azt megelőző hat napon megtett métereket összegezve kalkulálja a hét nap átlagát. A krónikus terhelés meghatározása az aktuális nap és az azt megelőző 27 nap hasonló adatainak összegzésével, majd heti átlagának kiszámításával történik. A Playertek Team szoftver tehát gördülő átlagokat használ, amelyek naponta frissülő kezdő- és befejező dátumú időszakok adataiból jönnek létre.

Az 1-nél magasabb A : K arány azt jelenti, hogy a játékos terhelése az elmúlt hét során megnövekedett az előző négy héthez képest, míg az 1-nél alacsonyabb index azt jelezi, hogy terheléscsökkenés történt. A legfrissebb kutatások azt mutatták, hogy a magas A : K arány növeli a sérülési kockázatot; az 1.5-ös érték fokozott, a 2-es érték pedig nagyon magas sérülési kockázattal jár.

A diagram szaggatott vonallal jelöli azokat az időszakokat (pl. két szezon közti szünet), ahol nem történt jelentős aktivitás a teljes négyhetes periódus alatt. Ilyenkor a hiányzó napi adatok miatt az eredmény nem helytálló. Szintén nem használható az eredmény akkor, amikor a csapat épp elkezdte az adatgyűjtést, és még nem áll rendelkezésre 28 napi adat.

.

Pro elemzés

A Pro Maps segítségével teljes szezonra vonatkozó összehasonlítást végezhet a legfrissebb Barclays Premier League, Bundesliga és La Liga adatokkal.

.

Játékértékek

A Playertek Team szoftver egyik legértékesebb funkciója a mérkőzésadatok szerinti elemzés, ahol a kiválasztott mérés (edzés vagy mérkőzés) mennyiségi és intenzitási mutatóit a több mérkőzésen gyűjtött adatok alapján kialakított „játékértékek”-kel hasonlítja össze. Az elemzés elkészítésekor 13 paraméter közül válogathat.

Ezzel a funkcióval gyorsan összehasonlíthatja, milyen nehéz volt az aznapi terhelés a korábbi mérkőzések terheléséhez képest. A több mérkőzés adatai alapján létrehozott „játékértékek” jelentik a 100%-os teljesítményt. Ehhez viszonyítva lehet meghatározni az edzések során adagolt terhelés mértékét.

Minél több mérkőzés adatait gyűjti össze és átlagolja, annál pontosabbak lesznek a „játékértékek”. Így egyre precízebben tudja tervezni és adagolni a játékosok napi és heti terhelését.

A „játékértékek” nem csak az egész csapatra vonatkozóan, hanem egyénekre bontva is meghatározhatók. Természetes, hogy a pl. a középpályások és a belső védők vagy támadók más össztávot, sprint métereket, maximális sebességet gyűjtenek a mérkőzések alatt. Így a játékértékeket egyénre szabottan, vagy poszt-specifikusan kell meghatározni, hogy mindenki a szerepkörének megfelelő terhelést kapja az edzések alatt.

Ha a „játékértékek”-et használja az edzések tervezése és a periodizációs program összeállítása során, úgy minden edzés után azonnal ellenőrizni tudja, hogy minden játékos megfelelően teljesítette-e a neki előírt feladatot, megkapta-e az aznapra előírt terhelést, és az edzés megfelelt-e az aznapi célnak.

Az itt látható oszlopdiagram jól szemlélteti a mérkőzés átlagokat alapuló edzéstervezést. Hétfőn az edző a mérkőzésteljesítmény 80%-át, kedden a 90%-át, szerdán a 20%-át, csütörtökön az 50%-át, majd a játék napján a 100%-át érte el a csapatával. A „játékértékek” használatával azonnal láthatja, hogy elérte-e a heti edzéscélt, vagy a kapott adatok alapján módosítani kell a programot.

A játékértékek használata egy nagyszerű segédeszköz ahhoz, hogy az edző azonnal áttekintse az aznapi tréning mennyiségi és intenzitási szintjét a mérkőzések alatt elért értékekhez viszonyítva.

Ez a módszer a játékosokat is motiválja abban, hogy folyamatosan elérték vagy meghaladják saját egyéni legjobb eredményeiket, például az szezonon belüli maximális sebességet, sprint távolságot vagy össztávolságot. Természetesen az edzőnek tudatosan kell figyelnie arra is, hogy a felülmotivált játékosok nehogy túlterheljék magukat; ennek érdekében az edzéseken elvárt teljesítmény szintet szisztematikusan kell változtatni (csökkenteni és növelni), hiszen a túl magas volumen és intenzitás sérülésekhez vezethet.

A Playertek Team rendszer használata nagy segítséget nyújt a terhelési szint pontos beállításában, és ezáltal biztosítja a csapat céljainak elérését.