CATAPULT mozgáselemző rendszerek

A sportmozgások elemzéséhez kifejlesztett CATAPULT GPS (kültéri) és a CATAPULT LPS (beltéri) professzionális mozgáskövető rendszerek lehetővé teszik az edzés vagy a mérkőzés közben leadott teljesítmény pontos értékelését és az adatok széles körű elemzését, összehasonlítását, rendszerezését.

A CATAPULT rendszer a következő módon segíti az edzők munkáját:

 • minden játékos teljesítménye objektíven értékelhetővé válik;
 • számszerűsíthetők az egyes posztokhoz tartozó fizikai követelmények, továbbá kialakíthatók ez egyéni (fizikai) teljesítményprofilok;
 • a mérkőzéseken gyűjtött adatok alapján pontosan meghatározható a bajnokság követelményszintje, és ehhez igazítható az edzések tartalma, mennyisége, intenzitása;
 • a mechanikai, lokomotorikus és kardiovaszkuláris teljesítmény folyamatos mérése segíti a terhelés pontos adagolását, ezáltal elkerülhető a játékosok alul- vagy túlterhelése;
 • ellenőrizhető a játékosok mozgásának „karaktere”, pl. annak szimmetriája vagy asszimmetriája, így időben kiszűrhetők a sérülésgyanús játékosok;
 • a sérüléseket követő rehabilitáció során (ismerve a játékos sérülés előtti teljesítménymutatóit) lépésről-lépésre megtervezhető, mérhető és ellenőrizhető a fokozatos terhelésadagolás, amely segíti a játékos visszatérését és csökkenti az újrasérülés kockázatát.

p

A CATAPULT rendszerről itt olvashat néhány érdekes cikket

A magyar futballista lassabban gyorsul

Méterben és másodpercben is kifejezhető a magyar futball elmaradása

Futballtechnológia, amitől jobban védenek a kapusok

Catapult brossúra 2017. (angol)

Ice Hockey Metrics – a CATAPULT által használt mérőszámok a jégkorongozók teljesítményelemzésében

Sports Illustrated Online: How the NHL is using Catapult technology to reduce injuries

Mi ez a fura sportmelltartó Dzsudzsákékon?

 

Hivatalos FIFA engedéllyel rendelkező mérőeszközök

A CatapultSports elsőként kapta meg a FIFA engedélyét a jeladók nemzetközi mérkőzéseken való használatára.

https://www.catapultsports.com/blog/fifa-approved-wearable-tracking

A CatapultSports összes terméke (S5, G5, X4, EVO, HPU, Playertek jeladók) átment a SportsLab szigorú biztonsági tesztjein, így megkapta a Sportszergyártók és -forgalmazók Világszövetségének (WFSGI) tanúsítványát is. E szerint az eszközök megfelelnek a játékos-biztonság, a műszaki adatok, a tartósság, a minőségbiztosítás és a kényelem szempontjából vizsgált összes követelménynek, valamint az iparági gyártási szabványoknak. A felsorolt jeladók tehát minden nemzetközi mérkőzésen viselhetők.

 

 

A CATAPULT rendszer használata

 1. A játékosok egy speciális mellényt viselnek, melynek hátoldalán, egy szivaccsal bélelt zsebben kerülnek elhelyezésre a jeladók; ezek rögzítik az edzés- vagy mérkőzésadatokat.
 2. Az edzés vagy mérkőzés után a jeladókat a töltő egységbe visszahelyezve elindul az adatok letöltése a központi számítógépre. Ezt a gépet a csapat egyik elemzője vagy edző munkatársa kezeli. Amennyiben szükséges, „megvágja” az adatokat, pl. kitörli az öltözőben vagy a kispadon töltött időt, vagy mélyebb elemzés céljából kisebb szakaszokra osztja fel a teljes az edzést, hogy külön-külön is látható legyen, hogy az egyes feladatok milyen terhelési hatást és elfáradást idéznek elő.
 3. Az így rendszerezett adatok egy gombnyomással felkerülnek az OpenField adatfelhőbe, ahol pár perc alatt automatikusan elkészülnek az előre beállított riportok. A felhőben szinte korlátlan számú elemzés hozható létre, pl. készülhet külön riport a vezető edzőnek, az erőnléti edzőnek, a rehabilitációs stábnak, a szakmai vezetőnek, de akár a játékosok is kaphatnak egy egyéni elemzést a saját teljesítményükről. A riportok e-mailben azonnal továbbküldhetők a stábtagok címére vagy egy előre összeállított címlistára.

A CATAPULT kétféle mérőrendszert kínál a felhasználóknak, amely a mérési körülményektől, a helyszíni adottságoktól, a sportágtól és a mérési céloktól függően kerül kiválasztásra.

 • Egyik típusa az elsősorban kültéri használatra tervezett, GPS/GNNS* műholdas helyzet-meghatározáson alapuló rendszer, amely bizonyos korlátozással beltéren is használható; ez esetben a pozicionálási adatokon alapuló információk nem jelennek meg az edzésriportban.
 • Másik típusa az elsősorban beltéri használatra egyaránt alkalmas ClearSky LPS** mozgáskövető rendszer,  amelyben a műholdakat helyettesítő telepített antennák végzik a helymeghatározást, a GPS műholdaknál sokkal pontosabb pozíció adatokat biztosítva. Ez a rendszer telepített antennák nélkül, vagy kültéren is használható, de ekkor a pozicionálási adatokon alapuló információk nem jelennek meg az edzésriportban.

 

*Mi az a GNNS rendszer?

A GNNS (global navigation satellite system) az amerikai „Navstar” (32 műhold) és az orosz „Glonass” (24 műhold) jeleit összesítő rendszer. Nagy jelentősége van olyan helyeken vagy terepviszonyok között, ahol az árnyékolás (pl. félig fedett stadionok teteje, magas épületek, hegycsúcsok) miatt a normál GPS jeladók vétele folyamatosan megszakad, amely téves adatokat eredményezhet. A GNNS kapcsolattal rendelkező Catapult S5 szenzor használata esetén  (egy „normál” sport GPS jeladóhoz képest) a játékos testére rögzített jeladónak kétszer annyi esélye van arra, hogy a rendelkezésre 56 műhold közül mindig találjon megfelelő számú befogható műholdjelet, így a kültéri mérési adatok sokkal pontosabbá válnak.

 

** Mi az az LPS (local positioning) rendszer?

Az LPS egy telepített antennákkal működő helymeghatározási rendszer, amely a GPS műholdaknál sokkal pontosabb helymeghatározást biztosít a „leárnyékolt” helyeken, pl. zárt és félig zárt stadionokban, magas épületekkel vagy hegyekkel körülvett pályákon stb. A helyszín méretétől és a pályák számától függően általában 12-25 telepített antenna biztosítja a nagy pontosságú helymeghatározást.

 

Hova, melyik rendszer a legmegfelelőbb?

 • Kültéren, szabad területen elhelyezkedő nyitott pályák esetén kézenfekvő megoldás a teljesen hordozható CATAPULT GPS/GNNS rendszer, amely a mezőnyjátékosok mérésére kifejlesztett S5 és X4 szenzorokkal és a kapusok mozgáselemzésének méréséhez készült G5 jeladókkal kompatibilis.
 • Beltérre (pl. csarnokokba) és kültérre (pl. félig fedett stadionokba) a CATAPULT ClearSky LPS rendszer az ideális megodás, amely legnagyobb pontosságú mérkőzéselemzésekhez kifejlesztett T6 jeladókkal kompatibilis.

 

untitled

.

A CATAPULT rendszerrel rögzített adatok feldolgozása és elemzése

A már megszokott és régóta használt BELSŐ TERHELÉS mértékét mutató információk (pl. pulzusszám, vagy a mérkőzés után begyűjtött laktátminta) mellett a CATAPULT rendszer használatával a KÜLSŐ TERHELÉS-re vonatkozó adatok is mérhetővé válnak. Az intervall jellegű mozgásokat tartalmazó csapatsportokban különösen nagy jelentősége van a LOKOMOTORIKUS TERHELÉS (pl. futások távja, sebessége stb.) és az izomzatot érő MECHANIKAI TERHELÉS (pl. gyorsulások, fékezések, felugrások, irányváltások stb.) megfigyelésének, hiszen az edzés- és mérkőzésterhelés ezekből a mozgásokból adódik össze. A mikromozgások elemzése, az így keletkezett izomzati terhelés számszerűsítése és nyomon követése segíti az egyéni regenerációs idő beállítását, valamint nagyban hozzájárul a fáradásos sérülések megelőzéséhez.

 • A lokomotorikus terhelés mennyiségét és minőségét mutató adatok a GPS/GNNS műholdakkal vagy az LPS rendszer telepített antennái által történő helymeghatározási adatokon alapulnak, mint pl. a megtett távra, az egyes sebességzónákban eltöltött időre, az egyes játékosok maximális és átlagsebességére vonatkozó információk.
 • Az izomzatot érő mechanikai terhelés mértékére az IMA szenzorokból származó információkból lehet következtetni. Ilyenek pl. a felugrások száma és magassága (magas, közepes, alacsony); a megindulások és fékezések száma, aránya és robbanékonysága (magas, közepes, alacsony); a gyors irányváltások száma, iránya és robbanékonysága (magas, közepes, alacsony).

untitled

A technológiai követelményekből adódóan a CatapultSports által gyártott szenzorok közül jelenleg a CATAPULT T6, S5 és G5 típusú jeladók alkalmasak arra, hogy a beépített mikroszenzorok (akcelerométer, giroszkóp, magnetométer) adatait feldolgozzák, és abból mikromozgás- elemző riport készülhessen. Enélkül az inerciális mozgáselemzési (IMA) technológia nélkül az intervall jellegű, gyors, dinamikus mozgások mérési hibaszázaléka viszonylag magas – annál magasabb, minél nagyobb sebességgel történik a mozgás végrehajtása.

ima_robbanekonysag

A CATAPULT Sports-hoz fűződő innovációk:

 • 2004 — az első 5 Hz-es GPS használata (Athéni Olimpia)
 • 2005 — az első GPS-szel kombinált akcelerométer
 • 2006 — az első intenzitáselemző algoritmus
 • 2007 — az első real-time csapatmonitorozás
 • 2008 — az első mikroszenzorokkal (akcelerométer, giroszkóp, magnetométer ) kombinált GPS szenzor
 • 2009 — az első 10 Hz-es GPS szenzor
 • 2010 — beépíthető mozgáskövető szenzorok (labdába, hajótestre)
 • 2011 — IMA (inerciális mozgáselemzési) algoritmus
 • 2012 — beltéri mozgáskövető rendszer (LPS) megjelenése
 • 2013 — az első GNNS-alapú mérőegység megjelenése
 • 2014 — az első felhő alapú adattároló és elemző platform megnyitása (OpenField)
 • 2015 — a kapus mozgáskövető szenzor (G5) megjelenése
 • 2016 — a legkisebb LPS szenzor (T6) és az első vezeték nélküli LPS rendszer

.

Felhasználói vélemények

 “Az „A” csoportmeccsek és a Bajnokok Ligája mérkőzések alatt az AC Milan Catapult rendszert használt a játékosok teljesítményének vizsgálatához – taktikai és fittségi szempontok alapján. Az adatok által betekintést nyertünk minden játékos terhelésébe, fizikai teljesítményébe. Az S4-es jeladó az AC Milan Laborjának szerves részévé vált.” (Daniele Tognaccini, Director, AC Milan Lab)

„Amikor a GPS technológia elsőként elérhetővé vált a csapatsportok világában, be kell vallanom, szkeptikus voltam. Ma már más a helyzet! A GPS egységek  (melyeket játékosaink edzések és edzőmeccsek közben viselnek) által nyújtott információmennyiség, és az egyszerűség, mellyel az adatok elérhetőek mind valós időben, mind edzés után, létfontosságú eszköz lett ahhoz, hogy értékeljük és optimalizáljuk a játékosok egyéni edzésterhelését. Lényeges szempont továbbá, hogy ne csak a fizikai teljesítőképességet maximalizáljuk, hanem a sérülések lehetőségét is csökkentsük.” (Paul Balsom, Performance Manager, Leicester City FC)

„A Catapult GPS rendszer lehetővé teszi számunkra, hogy megbízható, objektív méréseket kapjunk az edzésről hatékony és könnyen használható formában. Ez az információ segít nekünk abban, hogy számszerűsítsük és megtervezzük az edzéseket, és lehetővé teszi, hogy megfigyeljük a játékosokat teljesítményük javítása céljából. A Catapult nem csak a termékfejlesztésben vezet, de ügyfélszolgálatuk is felülmúlhatatlan.” (Kevin McShane, Head of Athletic Performance, Newcastle Falcons Rugby)

„Az eszköz kulcsfontosságú részévé vált az edzéseinknek, a Catapult jeladó készlet elmaradhatatlan darabja annak a felszerelésenk, melyet a játékosok magukra vesznek. Felveszik a rövidnadrágot, és pólót, majd a GPS jeladót és a pulzusmérő övet, ezután a lábszárvédőt és a cipőt. Ez a készlet része. Mielőtt a Catapult rendszert kiválasztottuk volna, számos kutatást végeztem különböző GPS rendszerekkel kapcsolatban, és nagyon elégedett vagyok a Catapult eszközök pontosságával és megbízhatóságával.”(Jamie Harley, Head of Sports Science, Newcastle United Football Club)

5

Az összes CATAPULT felhasználó listája, országonkénti és sportágankénti bontásban megtalálható a CatapultSports weboldalán:

http://www.catapultsports.com/clients/