CATAPULT ClearSky LPS rendszer

Kézilabdázás, kosárlabdázás, jégkorongozás, röplabdázás – ezek mindegyike olyan sportág, ahol az edzések és a mérkőzések beltéren történnek. De a nagyobb labdarúgó csapatok közül  is sokan edzenek (részben) beltéren, illetve olyan modern stadionokban, melyeknek zárt tetejük vagy kiugró fém állványzatuk van, amely megakadályozza a GPS jelek zavartalan vételét.

A Catapult Sports ennek a problémának a megoldásaként fejlesztette ki a ClearSky lokális (telepített) helymeghatározó rendszert, amely a GPS műholdak helyett rögzített helyzetű bázisállomásokat (úgynevezett „node”-okat) használ a játékosok helyzetének meghatározására. A játékosok hátára rögzített jeladók és a bázisállomások közötti kapcsolat ultra-szélessávú (UWB) rádiófrekvenciás adatátvitellel jön létre, amely a megfelelő magasságban (pl. a csarnok tetőszerkezete alatt) elhelyezett, megfelelő számú (a helyszín méretétől és a pályák számától függően kb. 18-48 db) és pontosan kalibrált bázisállomás-rendszer esetén kimagasló helyzetmeghatározási pontosságot képes biztosítani.

A ClearSky(2) telepített rendszer 10-15 cm-es abszolút helymeghatározási* pontossággal és 5-10 cm-es relatív helymeghatározási** pontossággal rendelkezik.

*Abszolút helymeghatározás: A játékosok pályán történő elmozdulásának mérése (pl.: megtett táv, maximális sebesség, egyenes vonalú futások hossza és sebessége, hőtérkép információk).

**Relatív helymeghatározás: A pályán levő játékosok egymáshoz viszonyított helyzetének, egymástól való távolságának mérése (pl. taktikai információk, helyezkedés, átadások, szerelések, helycserék).

A ClearSky rendszer telepítésekor a csarnok meglevő oszlopait (kb. 4 méteres vagy afölötti magassággal) vagy ezek hiányában az épületszerkezeti elemeihez fixen rögzített antennatartó állványokat használunk a beltéri bázisállomások („node”) rögzítésére. A csatlakozó pontok kiépítése a helyszíni felmérést követően elkészített tervrajz alapján történik. Az így kiépített pontokra a Catapult Sport műszaki szakemberei szerelik fel a fogadó aljzatokat, melyek forgatási szögét kalibrálással határozzák meg úgy, hogy a játékosok nyomkövetése a pálya legtávolabbi sarkában is folyamatosan biztosítva legyen.A telepítési munkálatok helyszíntől függően 2-5 napot vehetnek igénybe. Miután a kalibrálás megtörtént, a számozott bázisállomások egy pattintással felhelyezhetők a számukra kijelölt fogadó aljzatra.

A bázisállomások csatlakozó pontjai több csarnokban is kiépíthetők, így a rendszer (a kisméretű, könnyű „node”-ok hordozásával) mozgathatóvá válik az egyes helyszínek között. Az antennák áramellátása kiépített kábelrendszerrel vagy akkumulátorokkal (kábelek nélkül) is megoldható.

A bázisállomás-hálózat távfelügyeletét a Catapult Sports IT-szakemberei látják el egy e célból telepített (és csak az online rendszerfelügyeletet szolgáló) háttérszámítógépen keresztül.